HACCP-certificering versus EG-erkenning
De Europese hygiënewetgeving schrijft voor dat levensmiddelenbedrijven en hun toeleveranciers geregistreerd of erkend moeten zijn. De EU Verordeningen (Verordening (EG) Nr. 852/2004 inzake levensmiddelen hygiëne) bepalen dat voor bepaalde producten en werkwijze een erkenning nodig is. Bedrijven hebben een erkenning nodig als ze werken met:
- rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren);
- diervoeders;
- dierlijke bijproducten;
- levende dieren.
Er bestaat nog wel eens onduidelijkheid over het verschil tussen een HACCP-certificaat en een EG-erkenning. Een bedrijf dat een EG-erkenning heeft is niet automatisch HACCP-gecertificeerd. Een HACCP-certificaat wordt afgegeven door een certificerende instelling een EG-erkenning door de nVWA. Een erkenning is wettelijk verplicht en een HACCP-certificaat niet.
Wij kunnen u begeleiden bij het opzetten van een systeem dat zowel aan de eisen voor een EG-erkenning als aan de certificeringseisen voldoet.